tiistai 21. heinäkuuta 2015

FaBa 8:n raunioilta Oldhammeriin

Heinäkuu 2015 merkitsi surun hetkeä kaikille Warhammerin ystäville. Tässä kuussa Games Workshop tappoi 34 vuotta vanhan pelisysteemin ja jätti kymmenettuhannet pelin pelaajat orvoiksi. Monet meistä olemme pelanneet Warhammeria jo 1980-luvulla ja nähneet pelin evoluution kaikki vaiheet. Oldhammer-liike alkoi 2011 Isossa-Britanniassa, tarkoituksenaan palauttaa Warhammer takaisin juurilleen aikuisten strategiapeliksi.

Warhammer Fantasy Battlen viimeiseksi versioksi jäi 8th Edition. Sitä ei yleisesti pidetty onnistuneena, ja pitkään odotettua 9th Editionia ei milloinkaan tullut, vaan Games Worskshop lakkautti koko Warhammer-tuotelinjan - ja samalla myös Warhammerin tuotetuen. Kymmenettuhannet FaBan ystävät yllätettiin tylysti ja he jäivät orvoiksi.

Mitä tämän jälkeen? Siirtyäkö kilpaileviin pelisysteemeihin, kuten Kings of Wariin, jatkaako 8th Editionin pelaamista, lopettaako figupelaaminen tykkänään - vai siirtyäkö Oldhammeriin?

Mikäli päätöksesi on Oldhammeriin siirtyminen, niin meidän mielestämme Sinä olet tehnyt aivan oikean päätöksen! Warhammer 3rd Editionia pidetään yleisesti vielä 28 vuotta sääntöjen julkaisemisen jälkeenkin kaikkein parhaimpana Warhammerin sääntösettinä, ja se on kaikista Warhammerin versioista monipuolisin sekä realistisin. Mikä parasta, sekä sääntökirja (1 kpl) että armeijalistakirja (1 kpl) on saatavilla Scribd:stä ladattavana. Tämä siksi, että 4th Edition oli askel taaksepäin - sääntöjä yksinkertaistettiin ja armeijalistoja karsittiin, jotta entistä nuoremmat sekä lapset kykenisivät omaksumaan pelin ja peliä myytyä mahdollisimman paljon. Aikuisten strategiapelistä tuli lasten ajanvietepeli ja Games Workshopin rahasampo. Ei ihme, että Bryan Ansell lähti Games Workshopista 1991.

Me Oldhammerin harrastajat lähdemme toisesta lähtökohdasta. Meidän mielestämme peliä tulee kehittää harrastajien kautta harrastajille ja pelin tulee olla hauska, jännittävä, taitoa vaativa ja realistinen niin, että se vaatii todellista strategista silmää ja taitoa. Samoin mielestämme pelitaito on tärkeämpää kuin mitä uusia sotakoneita, hirviöitä ja yksiköitä julkaisijafirma kykenee tukkukaupalla keksimään. Samoin pelissä tulee olla itse tekemisen riemu ja se ei saa olla yhden toimittajan talutusnuorassa eikä kukaan saa sanella, millä ja millaisilla figuureilla sitä saa pelata.

Warhammer 3rd Edition on helppo oppia, jos olet pelannut 8th Editionia. Warhammerin perusmekanismit (game engine) ovat pysyneet vuodesta toiseen suunnilleen samoina, ja muuttuneet lähinnä detaljitasoilla. Sensijaan magiasäännöt ovat muuttuneet lähes täydellisesti. Myös 4th Editionissa on karsittu valtava määrä realismia pois 3rd Editionista että aikuisten pelistä saatiin lapsille sopiva.

Mitä Sinun tulee siis tehdä, jos haluat siirtyä FaBa:n raunioilta Oldhammeriin?

 • Jollei Sinulla ole vanhojen aikojen perua jo sääntö- ja armeijalistakirjaa itselläsi, niin lataa itsellesi Warhammer Fantasy Batle 3rd Editionin sääntö- ja armeijalistakirja Scribd:stä.
        Sääntökirja:  http://www.scribd.com/doc/84420659/Warhammer-Fantasy-Battle-3rd-Edition-Rulebook#scribd
        Armeijalistakirja:  http://www.scribd.com/doc/59162764/3rd-Ed-Warhammer-Fantasy-Armies-Book#scribd

        Sääntö- ja armeijalistakirjoja on paperiversioina saatavana käytettynä eBaysta ja
        Amazonista. mutta varaudu, että hinnat hyväkuntoisilla kappaleilla voivat olla korkeat.
 • Lue sääntökirja läpikotaisin. Vertaa sitä 8th edition (tai mitä editiota oletkin itse tätä ennen pelannut) sääntöihin, ja merkitse muistiin perussysteemin erot ja yhtäläisyydet.
 • Käy läpi oma armeijasi ja siinä olevat figuurit sekä yksiköt. Tämän jälkeen vertaa niitä 3rd Editionin vastaaviin. Suurin osa 8th Editionin yksiköistä ja figuureista löytyy myös 3rd Editionin listoilta, joskin toisella nimellä tai hieman eriävinä. Esimerkiksi Keisarikunnan Inner Circle Knights löytyvät nimellä Temple Ritterbruder kolmosesta. Eroa voi olla on pistemäärissä ja attribuuteissa, mutta yleensä ei paljoa.
 • 3rd Editionin listoissa mainitaan kunkin figuurityypin osalta ne figuurimäärät, joita kyseistä figuurityyppiä armeijassa pitää minimissään olla ja toisaalta se, paljonko niitä voi maksimissaan armeijassa olla. Tarkista, että sinulla on kaikki vaadittavat minimimäärät kutakin figuurityyppiä.
 • Jos tarvitset lisää figuureita tai aiot aloittaa kokonaan uudella armeijalla, niin aloita pienellä. Yleensä 1000-2000 pisteen armeija on hyvä vasta-alkajalle. Toisaalta myös voit investoida pisteitä maagisiin esineisiin. Tällöin figuureita ei tarvita niin paljoa.
 • Jos sinun tulee hankkia lisää figuureita että saisit joko minimit tai haluamasi määrät kokoon, niin muista, ettei niiden tarvitse enää olla merkkituotteita. Käytetyillä figuureilla on eBayssa markkinat, ja muovifiguureita saa puoli-ilmaiseksi.
 • 3rd Editionissa on kaikenkaikkiaan kolme sääntötasoa: perussäännöt, edistyneet säännöt ja täydet säännöt, joihin kuuluu magia. Pelaa aluksi pari harjoitusottelua perussäännöillä niin, että omaksut ne. 
 • Kun tiedät osaavasi perussäännöt ja edistyneet säännöt, olet valmis aloittamaan Oldhammerin täysillä säännöillä. Toimi myös pelinjohtajana - näin sisäistät säännöt paremmin.
 • Internetissä on valtava määrä Oldhammer-aiheisia sivustoja ja resursseja. Tutustu niihin ja ota osaa keskusteluihin eri foorumeilla. Verkostoidu - meitä on ympäri maailmaa!
Oldhammer on sama peli kuin Warhammer, ja silti eri. Oldhammerissa manööverit, eri joukkojen keskinäinen tukeminen ja taktiikat merkitsevät paljon enemmän kuin myöhemmissä versioissa. Samoin pelitaito ja taktinen silmä merkitsevät enemmän kuin joukkojen suorituskyky.

Oldhammerin filosofiaan kuuluu itse tekeminen - ihan kuin silloin 1980- ja 1990-luvulilla. Eli sensijaan, että ostaisit kaiken valmiina ja maksaisit yhdelle firmalle monopolihintoja, Oldhammerin filosofia kannustaa innovatiivisuuteen, itse rakentamiseen, konversioihin ja tekemiseen. Älä pelkää tehdä konversioita tai käyttää myös muiden pelisysteemien figuureita. Tätä on Oldhammer.

Mitkä ovat tärkeimmät erot FaBa 8:n ja Oldhammerin välillä?

 • Magiasysteemi on täysin erilainen - loitsuja on enemmän ja niitä on myös velhojen käytössä enemmän.
 • Maagisia esineitä on saatavilla vähemmän ja ne ovat erilaisia.
 • Erilaisia asetyyppejä on Oldhammerissa enemmän.
 • Psykologia toimii eri tavoin.
 • Taistelussa voi tulla myös työnnetyksi taaksepäin.
 • Taistelussa lyödyksi tuleminen ei merkitse yksikön automaattista tuhoutumista
 • Erilaisia muodostelmia on enemmän (avoneliö, kiila, testudo jne)
 • Rynnäköinnillä ja aloitteen ottamisella on isompi merkitys
 • Lukumäärät eivät automaattisesti tuota menestystä eivätkä turvaa. 
Mutta sääntösetit ovat riittävän samanlaiset, että opit kyllä 3rd Editionin nopeasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti